Wat is een hoog-risico hond?
Sinds mei 2017 kennen we in Nederland de term "hoog-risico honden". Een hoog-risico hond is een hond die bij bijten in staat is tot het toebrengen van bovenmatig ernstige bijtschade (met bijvoorbeeld de dood tot gevolg of met verlies van spier- en/of orgaanweefsel), en wordt als zodanig geclassificeerd op basis van de volgende kenmerken:
- fysieke verschijning
- bijtstijl
- bijtintensiteit
- erfelijke basis
Komt de Regeling Agressieve Dieren (RAD) opnieuw uit de kast?
Het ministerie van Economische Zaken heeft in haar kamerbrief van 17 mei 2017 een (voorlopige, niet-statische) lijst gepubliceerd waarop de hondenrassen zijn vermeld die op dit moment als hoog-risico honden worden aangemerkt. Eigenaren van een hoog-risico hond moeten, waarschijnlijk met ingang van 2018, verplicht op cursus met hun hond. Ook kunnen aanvullende eisen worden gesteld, zeker in die gevallen waarin er al eerder problemen met een hond zijn geweest. Denk daarbij aan aanlijnplicht, muilkorfplicht of een locatieverbod. Voor de rassen op de 'zwarte lijst' die niet over een stamboom van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland beschikken is een fok- en importverbod het uiteindelijke streven, in de hoop dat hiermee het aantal bijtincidenten zal worden teruggedrongen. Vanwege de onzekerheid rondom het nieuwe kabinet ligt de planning voor de uitvoering van de maatregelen allen tijdelijk stil.
Hoog-risico honden welkom!
Heeft u een hoog-risico hond en wilt u óók met behulp van natuurlijke opvoeding bouwen aan een échte stevige band met uw hond? Wilt u uw hond beter leren begrijpen? Wilt u voldoen aan de wettelijke plicht tot het volgen van een gedragscursus? Dan bent u bij BS Sennenhonden van harte welkom!
Meer weten?
Wilt u meer weten over hoog-risico-honden en de manier waarop de Nederlandse overheid hier mee omgaat? U vindt de meest recente informatie op de website van de Rijksoverheid.