Over Claudia Fugazza

De "Do as I do" trainingsmethode is opgezet door de Italiaanse ethologe en onderzoekster Claudia Fugazza. Tijdens de studie voor haar PhD in Ethology heeft zij onderzoek verricht naar sociaal leren en imiteren bij honden, onder leiding van Prof. Adám Miklósi aan de Eötvös Lorand University in Budapest. Na het behalen van haar PhD is zij als onderzoekster bij deze universiteit gaan werken, waar ze zich heeft gericht op verder onderzoek naar het sociaal-cognitief vermogen van honden. Daarnaast geeft Claudia les aan de University of Pisa and Padova. Op het gebied van hondentraining heeft Claudia als instructrice gewerkt bij de Happy Dog School in Como, waar zij reguliere lessen gaf en zich als gedragstherapeut bezighield met honden met gedragsproblemen.

Achtergronden "Do as I do" trainingsmethode

In de jaren '50 deden Hayes & Hayes onderzoek naar het vermogen tot imiteren bij chimpansees. Zij gebruikten daarvoor een wetenschappelijk protocol met de naam "Do as I do". In 2006 werd het eerste wetenschappelijke onderzoek naar het vermogen tot imiteren bij honden gepubliceerd door Topal e.a., verbonden aan de Department of Ethology aan de Eötvös Lorand University in Budapest, onder leiding van Prof. Adám Miklósi. Tijdens haar studie aan deze universiteit kwam Claudia in aanraking met het onderzoek van Topal e.a. Enthousiast geworden door wat zij las, ging zij het protocol in de praktijk brengen met haar eigen Tsjechoslowaakse Wolfshond India. Claudia besloot om haar experimenten grootser aan te pakken en er haar thesis over te schrijven. Sindsdien heeft zij vele honden volgens het protocol getraind en met hulp van Prof. Adám Miklósi een pilot-studie opgezet met als doel aan te tonen dat deze trainingsmethode effectief kan zijn om honden nieuw gedrag aan te leren.

Cursussen "Do as I do"

Om de "Do as I do" trainingsmethode goed tot zijn recht te laten komen is de cursus verdeeld in een basiscursus en een vervolgcursus, van ieder vier dagdelen. De "Do as I do" trainingsmethode is niet zomaar een nieuw trucje dat - of een nieuwe oefening die - u uw hond aanleert, maar een fundamentele werkwijze die een waardevolle aanvulling kan bieden op andere trainingsmethoden. Bij de meeste vergelijkbare cursussen of workshops leert u uitsluitend het gebruik van het stemcommando "do it" aan. De "Do as I do" trainingsmethode wordt dan als doel gezien. Hiermee wordt de methode, die geen doel is maar juist een middel, absoluut tekort gedaan. Daarom kiest BS Sennenhonden voor een basiscursus én een vervolgcursus. Natuurlijk bent u vrij om te kiezen of u na de basiscursus óók de vervolgcursus wilt volgen.

Filter
Heeft u vragen over een artikel in deze categorie? Laat het ons weten!
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *