Veel vragen...

Wie een herplaatser in huis wil nemen zal ongetwijfeld veel vragen hebben. Over de redenen van herplaatsing, over de hond zelf, over het gedrag van de hond, etc. Maar....... zodra u uw nieuwe huisgenoot ziet bent u ineens al die vragen vergeten en gaat uw aandacht alleen nog maar naar de hond. Daarom is hieronder een lijst met vragen opgenomen, die u aan de huidige eigenaar of aan de medewerkers van het asiel of de herplaatsingsdienst kunt stellen. Ook zijn een aantal tips vermeld.

Proeftijd ja of nee?
In veel gevallen, zeker wanneer de herplaatsing via het asiel of een herplaatsingsdienst verloopt, wordt een proeftijd afgesproken, zodat de hond en de nieuwe baasjes de tijd hebben om aan de nieuwe situatie te wennen. Het is echter maar de vraag of een proeftijd in alle gevallen wel verstandig is. Natuurlijk hebben beide partijen de beste bedoelingen, maar zitten de oude baasjes er écht op te wachten dat de hond na 1 of 2 maanden toch weer terugkomt? En wat doet zo'n mislukte herplaatsing met de hond? De vraag of een proeftijd wenselijk is moet per geval worden beoordeeld en daarbij moet het belang van de hond voorop staan.

Over onthechting en gewenning.
Bij de huidige baas heeft de hond natuurlijk z'n eigen spullen (kleed, mand, bench, speeltjes, etc.) met daaraan z'n eigen geur, de geur van de baas, de geur van het territorium. Een belangrijke vraag is de vraag of het verstandig is om deze spullen mee te nemen, indien de huidige baas en/of de situatie waaruit u de hond ophaalt, u daartoe de mogelijkheid bieden/biedt. Bedenk u dan het volgende: hoe minder de hond in z'n nieuwe territorium met de oude spullen met daaraan de oude geur wordt geconfronteerd, hoe sneller de onthechting zal gaan. En dus ook: hoe sneller de gewenning aan de nieuwe situatie kan plaatsvinden.


VRAGENLIJST HERPLAATSINGSRUBRIEK

ALGEMEEN:
- Beschikt de hond over een stamboom?
- Beschikt de hond over een microchip?
- Is de hond ingeschreven bij een databank?

Tips:
- Indien de te herplaatsen hond over een stamboom beschikt dan dient deze aan de nieuwe eigenaar te worden overhandigd. Voor de procedures rondom herregistratie van de stamboom wordt verwezen naar: http://www.raadvanbeheer.nl/index.php?id=534
NB: Betreft het een hond met stamboom die in een asiel is opgenomen, vraag dan altijd na wat er met de stamboom is gebeurd (vernietigd of naar de Raad van Beheer teruggestuurd) en vraag of men wil meewerken aan het aanvragen van een duplicaat-stamboom.
- Zorg er voor dat u de gegevens meekrijgt van de databank waar de hond is geregistreerd, zodat u ook deze registratie kunt laten wijzigen.


GEZONDHEID:
- Beschikt de hond over een Europees Paspoort?
- Is de hond gecastreerd of gesteriliseerd? (NB: check eventueel het paspoort)
- Gebruikt de hond medicijnen? Zo ja, wat zijn de klachten, hoe luidt de prognose, welke medicijnen gebruikt de hond (tijdelijk of permanent?) en wat zijn daarvan de gemiddelde kosten?
- Heeft de hond medische klachten waarvoor (nog) geen medicijnen worden gebruikt?
- Is de hond allergisch voor bepaalde (voedings)stoffen?
- Laat de hond zich door de dierenarts goed behandelen?

Tips:
- Zorg ervoor dat u het Europese paspoort van de hond meekrijgt. Weet u niet wanneer de hond voor het laatst is ingeënt en/of door een dierenarts is onderzocht, laat uw eigen dierenarts dan zo spoedig mogelijk zorgen voor een inenting en algeheel onderzoek. U kunt dan gelijk een nieuw Europees paspoort bij uw dierenarts regelen.


VERZORGING:
-Is de hond (over)gevoelig voor bepaalde ontwormingsmiddelen en/of vlooienbestrijdingsmiddelen?
- Hoe vaak wordt de hond ontwormd en/of ontvlooid?
- Hoe vaak wordt de vacht van de hond verzorgd? En op wat voor manier?
- Hoe vaak wordt het gebit van de hond verzorgd? En op wat voor manier?
- Hoe vaak worden de oren en ogen van de hond verzorgd? En op wat voor manier?
- Wat voor halsband draagt de hond? Krijgt u die mee? En een riem?
- Krijgt u ook de verzorgingsspullen voor de hond mee?
- Laat de hond zich door de baas goed verzorgen?
- Hoe vaak per dag wordt de hond uitgelaten? En hoe lang per keer?
- Houdt de hond van zwemmen? Ook wanneer dat zonder toestemming van de baas gebeurt?

Tips:
- Krijgt u alle verzorgingsspullen, halsband, riem, e.d. voor de hond mee, maar gebruikt u liever uw eigen spullen, vraag dan bij het plaatselijke asiel of men daar behoefte heeft aan de oude spullen van de hond.


VOEDING:
- Welk voer krijgt de hond?
- Hoe vaak per dag krijgt de hond te eten? En hoeveel per keer?
- Krijgt de hond eventueel voedingssupplementen?
- Is de hond een schrokop of juist een trage eter?

Tips:
- Vraag of u het restant van het voer van de hond meekrijgt zodat u in uw eigen omgeving en in uw eigen tempo eventueel naar een ander merk voer kunt overstappen. Blijven er nog andere honden bij de vorige eigenaar achter, vraag dan of u voer voor de eerste dagen kunt meekrijgen.


CURSUSSEN:
- Welke cursussen heeft de hond gevolgd? Zijn deze allemaal met een diploma afgesloten? Krijgt u de diploma’s er eventueel bij?
- Welke commando’s zou de hond (o.b.v. de gevolgde cursussen) moeten beheersen? En beheerst de hond deze commando’s ook werkelijk? Ofwel: luistert de hond ook werkelijk?
- Op welke manier werd er tijdens de cursussen met de hond gewerkt? Clicker, beloningen, etc.

Tips:
- In het algemeen is het volgen van een cursus goed voor de binding tussen baas en hond. Bij een herplaatser is dit niet per definitie het geval, zeker niet wanneer het een hond betreft die vanwege gedragsredenen wordt herplaatst. Win dus eerst deskundig advies in voordat u met zo’n hond aan een cursus begint!


GEDRAG:
- Hoe gaat de hond om met andere honden?
- Loopt de hond vaak los? Alleen of met andere honden?
- Hoe gaat de hond om met andere dieren?
- Hoe gaat de hond om met kleine kinderen?
- Hoe gaat de hond om met vreemden?
- Hoe reageert de hond op visite?
- Zijn er zaken waar de hond bang voor lijkt te zijn? Zo ja, hoe reageert de hond dan?
- Hoelang kan de hond alleen blijven? En waar verblijft de hond dan?
- Gaat de hond graag mee in de auto? Hoe gedraagt de hond zich in de auto?
- Als er in de huidige roedel meerdere honden zijn, wat is dan de plek van de hond in die roedel?
- Waar is de slaapplaats van de hond? Slaapt de hond daar in een bench, in een mand of op een kussen? En als er in de huidige roedel meerdere honden zijn, slapen die dan bij elkaar?
- Bedelt de hond als u aan het eten bent of als er hapjes op tafel staan? Steelt de hond wel eens eten en/of hapjes van tafel?
- Kunt u de hond benaderen als deze aan het eten is?

Tips:
- Ga in ieder geval eerst met de hond wandelen voordat u hem/haar meeneemt. Doe dit in eerste instantie gezamenlijk met de huidige eigenaar (die dan zelf de riem vasthoudt!), maar ga ook minimaal éénmaal wandelen zonder de huidige eigenaar! U krijgt dan een beter beeld van het gedrag van de hond.
- Heeft u zelf al één of meerdere honden en komt de herplaatser er nog bij? Denk dan, indien mogelijk, vooraf al na over de plek die u de herplaatser in uw nieuwe roedel wilt geven. Het is niet aan de honden onderling om dit uit te zoeken, maar aan ú om dit te bepalen!


Twijfelt u of de overgang naar de nieuwe situatie probleemloos zal gaan verlopen, schakel dan vroegtijdig professionele begeleiding in!


NB: Gehele of gedeeltelijke overname van deze lijst met vragen en tips is, met bronvermelding, toegestaan. U blijft echter altijd zelf verantwoordelijk voor het gebruik van de meest recente versie van deze lijst.

 

Heeft u vragen over dit artikel? Laat het mij weten, ik beantwoord ze graag!
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *